A módszer rövid ismertetése:

Az EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) egy olyan terápiás eljárás, amely megterhelő, traumatikus élmények hatására kialakult nehézségek kezelésére lett kidolgozva. Traumatikus élmények mindazok a negatív események, amelyek meghaladják az ember mindennapi megküzdési képességeit, nehezen feldolgozhatók és különféle lelki nehézségeket okoznak. Ezek lehetnek egyszeri események, mint például egy közlekedési baleset, de lehetnek ismétlődő, hosszú távú negatív élmények is, mint bántalmazás, nehéz iskolai, munkahelyi élmények, hosszú távú orvosi beavatkozások megterhelő élményei vagy más traumatikus események.

Az EMDR terápiás ülés során a terapeuta kérésére a kliens felidézi a traumatikus élményhez kapcsolódó megterhelő képeket, érzelmeket, testi érzeteket, majd a visszaemlékezés során a terapeutától kétoldali stimulációt kap. Ez a stimuláció történhet vízszintes irányú szemmozgás előidézésével (innen kapta a módszer a nevét), de lehet hanginger vagy taktilis inger is. Ez a stimuláció teszi lehetővé, hogy az emlék idegrendszerben töredezetten tárolt részletei integrálódjanak, és beépüljenek az egyén élettörténetébe. A kétoldali stimuláció mindaddig tart, ameddig a traumatikus élmény már nem megterhelő a kliens számára.

Az EMDR hatékony módszer a komplex traumák és hosszan tartó stressz okozta pszichés következmények kezelésében, hatására a pszichés panaszok enyhülnek vagy teljesen meg is szűnnek. A feldolgozás a kliens számára gyakran megnyugvással, megkönnyebbüléssel jár. 


EMDR terápiát szupervízió mellett végzek.