Az érett párkapcsolathoz vezető rögös út

2020.11.20

Sokaknak nehezére esik a párkapcsolatok életében bekövetkező változások elfogadása, miközben természetes folyamatról van szó. Hogyan is lehetne egy párkapcsolat statikus jelenség, ha közben a résztvevők folyamatosan változnak, fejlődnek, és egymás által is új tapasztalatokra tesznek szert. Egymás megismerése a kapcsolatot időre-időre új kihívásokkal helyezi szembe. A kérdés az, hogy a felek miként kerülnek ki ezekből a mindennapi csatákból.

A rózsaszín felhő időszaka

Ez a "pillangók a gyomorban", a "varázslat" ideje. Az időszak központi eleme az egymás iránti elemi vonzalom. A felek nem tudnak betelni a "tökéletes másikkal", minden percüket egymás társaságában töltenék, minden gondolatuk a másikról szól. Az élet elképzelhetetlenné válik a másik nélkül, és a kötődés napról napra egyre szorosabb lesz. Ez az időszak mindkét félből a legjobbat, a tökéletes verziót hozza ki.

Nagyon fontos tudni, hogy habár ez az időszak nagyon is valóságos, de mégis mulandó és ennek adaptív okai vannak. Kezdetben folyamatosan magasan tombol a szexuális energia, a szervezetben az adrenalin és a dopamin az egekben van. Ez okozza ezt az állandó intenzív mámor és izgatottság érzést. Ha ez szép lassan nem állna vissza a normál szintre, az azt jelentené, hogy a szervezet lényegében állandóan egy "alarm" állapotban lenne. Az állandóan magas adrenalin pedig veszélyezteti a fizikai egészséget. Nem beszélve arról, hogy ebben az időszakban nagyon gyakori, hogy minden egyéb - munka, barátságok, szabadidős tevékenységek- háttérbe szorulnak, pedig a kiegyensúlyozott élethez ezek a területek ugyanolyan fontosak.

Attól, hogy az élet beáll egy normális mederbe, nem jelenti azt, hogy a másiknak a "tökéletes része" elveszett volna vagy hamis lenne. Inkább arról van szó, hogy szépen körbenövi a mindennapi élet, a közös célok, az együttélés szépségei és nehézségei, megtartva ezt az intenzív élményt a különleges alkalmakra. Arról nem is beszélve, hogy ki akarná az egész életét egy "tökéletes" személlyel leélni?

Az alapok megteremtéséhez szükség van a mindent elsöprő, vak szerelemre, de ennek az időszaknak az elmúlása nem a szerelem végét, hanem egy érettebb, átgondoltabb kapcsolat megjelenését jelenti.

A másikról való leválás első élménye

Megtörténik az első konfliktus, amit a felek gyakran tragédiának élnek meg. Akkor ez azt jelenti, hogy mégsem illünk össze? A korábbi szimbiotikus együttlétet megtöri az első mindennapi csalódás, és a másikról alkotott ideális kép helyét átveszi a realitás. Míg kezdetben a felek azt gondolják, hogy ők mindenben mennyire egyformán működnek és gondolkodnak, szép lassan kiderül, hogy sokkal több dologban különböznek, mint azt gondolták volna. Egyébként nagyon helyesen, hiszen elég unalmas lenne az élet két teljesen egyforma ember között.

Ebben az időszakban az egyik lehetséges kimenetel, hogy a konfliktusok és új tapasztalatok integrálásával egy új egyensúlyi pont alakul ki, de az is megtörténhet, hogy a felek rájönnek, hogy a kezdeti lángolás ellenére sem összevalóak hosszú távon. Ha nem működik a kommunikáció, ha nincs együttműködés, akkor nincs esélye a kapcsolatnak a fennmaradásra. Innentől az érzelmek mellett a tudatosság is fontos szerepet játszik. Hajlandó vagyok-e dolgozni önmagamon? hajlandó vagyok-e összehangolni az életemet a másikéval? Képes vagyok-e kompromisszumokra?

Sokan, amikor véget ér az intenzív lángolás, úgy érzik, a kapcsolatnak sincs tovább értelme. Amint meglátják a másik hibáit, elmenekülnek, hogy ismét a kezdeti lángolás hajszolásába kezdjenek. Amit ők szerelemnek hívnak, csak egy illúzió, ami valójában az első szakasza a valódi szerelemnek.

A valódi elköteleződés időszaka

A kapcsolat túlélte a kezdeti konfliktusokat. A felek képesek voltak elfogadni és megszeretni a másik reális, hibákkal teli oldalát is. A kapcsolat érettebb szakaszba lépett és megtörtént a valódi elköteleződés a másik iránt. Ez az az időszak, amikor jó és rossz, hibák és erények egyensúlyba kerülnek. A konfliktusok által a pár tagjai közelebb érzik magukat egymáshoz és kialakul köztük egy szoros szövetség. A bizalom, a biztonság, az egymás iránti empátia és megértés stabilan beépültek a kapcsolatba. Ez az érett szerelem és kapcsolat időszaka.

Természetesen innentől kezdve is mindennap tenni kell a kapcsolat működéséért, de ha sikerült eljutnunk erre az érett szintre, akkor megnyugodhatunk, hogy stabil alapokra építjük a jövőnket.Frank-Bozóki Eszter