Mi állhat a hűtlenség hátterében?

2021.03.13

A házastársi hűtlenség lehet érzelmi hűtlenség és/vagy fizikai hűtlenség is. A hűtlenség általában érzelmi közeledéssel indul, ami az idő múlásával alakul át fizikai kapcsolattá. Ennek lehetősége különösen akkor áll fenn, ha a pár egyik tagja olyan harmadik személlyel tölt gyakran időt, olyan személlyel dolgozik, akivel erős szimpátiát él meg, szoros érzelmi kapcsolatban áll. Az, hogy mi fér bele egy kapcsolatba, az a felek közös megállapodásán múlik. Míg egyes pároknál belefér egy szoros érzelmi kapcsolat egy ellenkező nemű harmadikkal, addig a másoknál ez elképzelhetetlen. Vannak olyan párok, ahol egy harmadik személlyel megvalósuló fizikai kontaktus minden formája hűtlenségnek számít, míg másoknál egy csók nem üti meg a kritikus mércét.

A hűtlenség gyakorisága némileg változó a különböző tanulmányokban, de átlagban elmondható, hogy a nők körében 12 és 25% közöttire becsülik a hűtlenséget, míg a férfiak körében 22 és 44% közötti, beleértve az érzelmi és fizikai eseményt is.

Nem meglepő tény, hogy legyen szó érzelmi vagy fizikai megcsalásról, a kötődési kapcsolat sérülése súlyos törést és válságot okoz a házastársi kapcsolatban, egyéni szinten pedig szorongáshoz, depresszióhoz vezet és erősen aláássa a másikba vetett bizalmat.

Gyakori dinamikák a megcsalások hátterében:

A megcsalásokat illetően az alábbi 5 típus érdekes gondolatokat vet fel.

  • A konfliktuskerülő megcsalás: ez a fajta megcsalás akkor jellemző, amikor a feleknek nehézségük van az egymás iránti érzelmek kifejezésében. Ahelyett, hogy egymással beszélnék meg a kapcsolatban felmerülő problémákat, az elégedetlenebb fél külső kapcsolatot kezdeményez. Ebben van egy olyan tudattalan vágy, hogy derüljön ki a félrelépés, robbanjon ki a konfliktus, amely által tudnak végre beszélni a kapcsolati problémákról. A közvélekedéssel ellentétben, itt nem feltétlenül arról van szó, hogy a megcsaló fél ki akarna lépni a kapcsolatból, csak a kommunikációs probléma miatt nem tudja máshogy kifejezni az elégedetlenségét.
  • Intimitás kerülő megcsalás: azokban a kapcsolatokban, ahol az intimitás elhanyagolt terület, a pár tagjai az intimitás hiányából fakadó frusztrációt elkezdik vita és veszekedés formájában levezetni egymáson, mert nem tudják egymás felé kifejezni a közeledés hiányát. Az egyik fél elkezd kifelé nézelődni a kapcsolatból, megértést és intimitást keresni máshol, amire viszontválaszként dühből és dacból fakadóan a másik is külső kapcsolatot kezd.
  • Szexuális addikció típusú megcsalás: azok az emberek bocsátkoznak pusztán szexuális jellegű kapcsolatba, akiknek szükségük van arra, hogy meghódítsanak másokat ahhoz, hogy kiteljesedettnek érezzék magukat. Amikor egy ilyen beállítódású ember elhanyagoltnak érzi magát, a hűtlenséget jogos megoldásnak tekinti. Gyakori, hogy a szexfüggő fél partnere addig huny szemet a viselkedés felett, amíg azt egyszerűen nem lehet kikerülni.
  • "Kettéhasadás" típusú megcsalás: gyakori az ilyen típusú megcsalásnál, hogy valamelyik fél úgy érzi, túl hamar házasodott meg vagy már kezdetektől fogva kétségei voltak a házassággal kapcsolatban, így amikor kiüresedik a kapcsolat és nem képes vagy akar valamilyen okból kilépni ebből a kapcsolatból, kialakít az eredeti kapcsolat mellett egy párhuzamos kapcsolatot, amelyben kielégítést nyernek a hiányai. Az ilyen típusú hűtlenségbe bocsátkozó felek szenvedélyt és izgalmat keresnek, de nem akarják vagy bírják felszámolni korábbi kapcsolatukat.
  • Kiszállást biztosító megcsalás: ez olyankor történik meg, amikor a megcsaló fél már szeretne kiszállni a kapcsolatból, de nem szeretné nyíltan meghozni ezt a döntést, hárítja a döntés felelősséget. A megcsalás történhet hirtelen felindulásból vagy tudatosan, de a hátterében ott van az a tudattalan vágy, hogy a megcsalás hatására felbomlik majd magától a házasság, a megcsalt fél azt érzi majd, hogy nem akarja folytatni a kapcsolatot, így a megcsaló fél felhatalmazást kap a kapcsolat elhagyására.

A közvélekedéssel ellentétben nem kell egy házasságnak rossz házasságnak lennie ahhoz, hogy megtörténjen a hűtlenség. A megcsalás lehet jelző, ami rámutathat olyan kapcsolati dinamikára, amellyel -ha a felek meg akarják menteni a kapcsolatot-, foglalkozni kell, komoly közös munka szükséges. A megcsalás mindenképpen óriási törés a kapcsolatban, de ha már megtörtént, mindkét fél kemény munkája által eljuthatnak a felek a megbocsátás és megbékélés felé. Ehhez mindenképpen fel kell tárni, hogy milyen motivációk állnak a hűtlenség hátterében, dolgozni azon, hogy a hűtlen fél őszintén együtt tudjon érezni a megcsalt fél fájdalmával és végül eljussanak egy transzparensebb és szorosabb kapcsolódáshoz.

Forrás: Emily M. Brown: Patterns of infidelity and their treatment.